Any
Projecte: 2021-2022
Superfície construïda
Habitatge:
330 m2

Pàrquing:
89 m2
&#x
Preu execució material
382.700,16 €
Demanda calefacció anual
<15 Kwh/m2a
Demanda refrigeració anual
<18 Kwh/m2a
BAIX CONSUM CASTELLNOU DE BAGES

El projecte, situat a la localitat catalana de Castellnou de Bages, Barcelona es desenvolupa a la part sud del municipi, dins d’un entorn dibuixat per solars unifamiliars edificables. Es tracta d’un habitatge unifamiliar construït amb fusta –part aèria- i formigó – part soterrada- es preveu de molt baix consum energètic.

La parcel·la de treball, de geometria quadrangular i 767,75 m2 de superfície presenta una topografia complexa amb forts desnivells que condicionarà la implantació de el projecte. Aquesta queda marcada per un accés a la banda nord-oest, un desenvolupament al voltant dels eixos nord-est-nord-est-sud-oest-sud-oest, la presència d’un habitatge a la parcel·la confrontant nord-est i unes precioses vistes cap a la vall en el límit sud-est, que juntament amb la recerca d’aconseguir el màxim assolellament serà el primer i fonamental condicionant que marcarà l’organització espacial.

La implantació en el terreny i l’esquema organitzatiu de l’habitatge, coherent amb un desig exprés del  promotor, per tal de maximitzar les zones de terrassa i espais exteriors i potenciar les vistes a la vall.

Volumètricament, l’edifici de compon de dos cossos diferenciats entre si per revestiments de diferents tipus que es maclen generant un joc de textures i colors. Perimetralment, el contorn presenta una sèrie d’esquivaments i reculades que busquen donar dinamisme a el conjunt i pretén evitar la forma geomètrica pura.

L’esquema organitzatiu de l’habitatge es decideix novament des de la voluntat del promotor, que ens demana la localització de saló / cuina / menjador a la part alta, a la recerca de vistes i accés a la terrassa, la inclusió d’un gimnàs en el nivell inferior que connecti amb el jardí i la piscina i la presència de banys dins de la totalitat de les habitacions. Per tant, i partint d’aquesta premisa, es decideixen estructurar la totalitat de les estades d’habitacions i zones de treball en les orientacions que millor llum rebin -complint sempre amb els requisits abans citats- i relegar la resta de banys, safareig i sala de instal•lacions en els espais restants. A més, dins d’una lògica funcional, es porta l’accés a l’habitatge a la planta intermitja per facilitar l’arribada a la zona de saló / cuina / menjador.